PublireportatgeRedacció. 23/06/2021


Publireportatge - Museu der la Torneria de Torelló: un dinamitzador econòmic de la Vall dels GesDonar a conèixer el teixit empresarial al voltant de la fusta a Osona. Aquest és un dels objectius del Museu de la Torneria de Torelló, un dels vint-i-set museus adscrits al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), amb seu a Terrassa.L’origen cal cercar-lo a finals de 1995, quan es van iniciar primers contactes per endegar el projecte, liderat per l’Ajuntament de Torelló. Per dur-lo a terme, es va adquirir i rehabilitar una antiga fàbrica de torneria, Can Vidal, una de les tres grans fàbriques del sector que hi va haver al municipi de Torelló. La iniciativa va comptar amb el suport econòmic del consistori, els Fons Europeus de Cooperació (FEDER), la Generalitat de Catalunya i diverses fundacions d’entitats bancàries.
Avui, l’exposició permanent del museu reflecteix el procés d’industrialització a Catalunya a partir d’un ofici artesà: el torner de fusta i banya, que, amb l’arribada de la revolució industrial, va esdevenir un sector industrial complementari del sector tèxtil. Aquesta transició del taller artesà a la fàbrica, per tal de bastir de complements la maquinària, va contribuir al desenvolupament de fàbriques amb més de seixanta persones treballadores durant el segle XX.
Servei d’orientació per als professionals


Al marge de la seva funció didàctica, el museu també orienta i posa en contacte els clients amb els fabricants en funció de les seves demandes. «Podem trobar un particular o associació que vol restaurar un mànec d’una peça històrica, o bé un industrial que vol produir una xapa de tap de cava en fusta», explica Gerard Verdaguer, director del Museu de la Torneria. «Els orientem cap a un taller o un altre en funció de la informació que ens demanin, i disposem d’un directori web d’empreses, on es poden trobar contactes d’empreses del sector», afegeix el responsable.
La presència de la seu del Gremi de Torners a Sant Pere de Torelló, amb accions adreçades a difondre el col·lectiu agremiat, és un altre valor afegit, ja que permet implementar accions conjuntes. Les empreses agremiades gaudeixen així d’un punt de trobada amb clients al Museu de la Torneria. D’altra banda, es porten a terme accions conjuntes amb el Gremi Fusta i Moble de Barcelona, com ara la Setmana de la Fusta, adreçades a divulgar el potencial artesà i industrial de la zona, i sessions de treball orientades a avaluar el present i afrontar el futur del sector.
Un altre dels actius del museu és el de posar en valor el passat industrial del sector de la fusta en general i de la torneria en particular. «Expliquem als visitants que la torneria de fusta es remunta al segle XIV a la Vall del Ges, que aquesta tradició s’ha mantingut fins als nostres dies i que actualment produïm objectes de fusta amb maquinària capdavantera a escala mundial i de fabricació local», indica Verdaguer.Lideratge mundial d’empreses osonenques


El director del museu també recorda que la Vall del Ges acull empreses del sector de la fusta que són capdavanteres mundialment, en sectors com el de la fabricació de taps de fusta per a perfumeria. «Aquestes empreses, amb controls numèrics, centres de mecanitzats i robots, fabriquen un producte d’alta qualitat amb totes les garanties d’explotació sostenible», assegura. Verdaguer subratlla que la comarca també dona cabuda a «tallers mitjans i petits, en gran part modernitzats, que ofereixen gran diversitat de productes de tota mena: joguines de fusta, objectes de la llar, complements per a moble, etc., tot això sense perdre l’essència artesana d’alguns productors que, quan convé, agafen la gúbia, l’enformador i la badaina per fer una tirada curta de peces o la mostra». El museu, situat al carrer de la Pau, 14, de Torelló, és obert de dilluns a divendres de les 09:00 h a les 13:00 h —dilluns i dimecres, també de les 16:00 h a les 19:00 h—, i dos diumenges al mes, de les 10:00 h a les 13:00 h (tanca els dissabtes). S’hi pot accedir per la carretera C-17 des de Barcelona a Puigcerdà, agafant-hi la sortida de Torelló Nord. També s’hi pot arribar des de Lleida o Girona mitjançant la C-25 (Eix Transversal), connectant amb la C-17 a Vic, o des del nord de les comarques gironines, amb l’eix Vic-Olot (C-37).

 

• eix professional
Més informació a
Web Museu de la Toreneria de Torelló

Compartir a linkedin
Compartir per correu electrònic
Compartir a Facebook