PublireportatgeRedacció. Fotografia: Aj. Sant Hilari Sacalm. 8/10/2018


Bioarkiteco: 
cases més ecològiques i eficients gràcies a la bioarquitectura i la bioconstruccióLa Fira tindrà lloc el cap de setmana del 13 i 14 d’octubre. Aquest any l’aigua serà la principal protagonista.Les Guilleries és una comarca natural en gran part desconeguda, malgrat les seves qualitats excepcionals. Té una superfície de 343.56 km2, amb una densitat de població de 117 hab/km2.
Estem parlant d’una natura excepcional fruit d’una barreja de climes, el mediterrani i l’atlàntic, que li dona una riquesa en boscos inigualable i en aigües de gran qualitat. Enguany el tema de la fira és l’aigua. A més de les fonts i els pantans, en total a les Guilleries hi ha més de 31 rieres, més 38 torrents i més de 77 gorgs.
Per això, des de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, capital de les Guilleries, van impulsar la Fira Guilleries fa 2 anys. Aquesta és la 3a edició. Al projecte es van afegir els municipis d’Osor, Espinelves, Susqueda, Vilanova de Sau, Sant Sadurní d’Osormort, Viladrau i Sant Hilari Sacalm. A la fira també s’han sumat els municipis de la Cellera de Ter i Sant Julià de Vilatorta.
D’aquesta zona s’extreuen uns 4 milions de litres d’aigua al dia i proporciona una aigua de taula de gran qualitat al 80% de Catalunya i al 27% de tot l’Estat espanyol. Fa més de 100 anys, el 1918, ja es comercialitzaven les garrafes d’aigua de la Font Vella, considerada ja aleshores d’excel·lent qualitat, des de Sant Hilari Sacalm fins a la ciutat de Barcelona.
Les aigües mineromedicinals d’algunes de les seves fonts van donar fama a la seva capital, Sant Hilari Sacalm, a principis del segle XX. Entre aquestes aigües destaquen les aigües bicarbonatades de l’anomenada Font Picant, per l’efecte de les seves bombolles naturals, i on es va construir un balneari a finals del segle XIX, el Balneari Font Picant. Aquest balneari es va convertir en un lloc de peregrinatge per a les persones amb càlculs renals i hepàtics. L’aigua de la font, reservada als residents privilegiats del balneari, es portava mitjançant càntirs al poble en un carro, a l’anomenat “Despatx de l’Aigua”, perquè la gent del poble pogués accedir-hi també.
A més de les activitats entorn de l’aigua, aquesta tercera edició de Fira Guilleries comptarà amb un munt de novetats per a grans i petits. Sense oblidar els productes locals, la cultura, l’art, l’oci i la gastronomia. •

 


Més informació a

www.firaguilleries.cat

enviar a un amic