L'entrevistaRedacció: Célia Roca. Fotografia: Jordi Cabanas - 16/3/2018

eix professional - Txell Costa

Antoni Abad,


president de la patronal Cecot

“El 2017, Catalunya va liderar les exportacions espanyoles i va augmentar el volum d’exportacions”

 "La salut de les xarxes de business angels és bona i la tendència és de creixement”"La majoria de les empreses associades a la Unió Empresarial Metal·lúrgica preveu mantenir-ne les plantilles i consolidar-ne els nivells d’exportació”
El moment d’incertesa i convulsió política actual conviu amb una situació de tensió entre dues de les principals patronals catalanes, Foment del Treball i Cecot, però també amb xifres i tendències que conviden a l’optimisme. Aquestes variables vertebren l’anàlisi del president d’aquesta darrera organització, Antoni Abad i Pous (Barcelona, 1958). Llicenciat en Ciències Empresarials per ESADE i MBA, és empresari als sectors metal·lúrgic, de consultoria financera i de serveis educatius i turístics, i conseller a diverses companyies. També és professor convidat d’ESADE, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i col·labora com articulista a diverses publicacions econòmiques i sectorials.Cecot s’enfronta a una petició d’expulsió de Foment del Treball per “qüestions d’àmbit territorial, de competències geogràfiques i d’invasió de les funcions” d’aquesta patronal. Com s’està vivint des de dins?


En primer lloc, amb sorpresa, ja que des del Comitè Executiu de Cecot entenem que no se’ns pot dir que haguem incomplert cap codi intern el 2017, mentre seguíem plantejant propostes en favor del teixit empresarial. Així ho vam exposar a la junta directiva de Foment del Treball. De fet, la proposta que va fer el president de Foment va ser la d’una suspensió de la condició d’associat mentre ell continuï al càrrec. Un fet insòlit i que no recullen els estatuts de Foment. I en segon terme, creiem que el dia que es va fer la proposta va ser un dia trist per a l’associacionisme empresarial. La raó és que una suspensió d’aquest tipus provoca divisions, que és el que menys convé al teixit empresarial, sobretot en moments com els que estem vivint. Més enllà d’això, des de Cecot continuem defensant els interessos de les nostres associacions i la competitivitat de les empreses.A banda de formació, què cal tenir per ser un bon sommelier?


Humilitat, curiositat i psicologia!Quina ha estat la causa de l’enfrontament?


Una clara manca de voluntat de diàleg per part de la presidència de Foment del Treball.En quin punt es troben les relacions entre totes dues organitzacions?Som a una mena de llimbs jurídics que no entenem. No s’han seguit processos de règim intern, ni s’han respectat els estatuts en el desenvolupament de l’apertura de l’expedient ni en la posterior suposada investigació i resolució final. Malgrat tot, el president de Foment ja ens ha exclòs de les convocatòries de la Junta i no hem pogut participar a la del mes de març, tot i que l’acord no ha estat ratificat encara per l’Assemblea General.Va accedir a la presidència de Cecot el 2005 i, després de la darrera reelecció, n’estarà al capdavant fins a 2021. És aquesta la situació més difícil que ha travessat des d’aleshores?


La relació amb Foment és un aspecte institucional que no afecta, ni preocupa directament al gruix dels nostres associats. De fet, les meves aportacions a la junta de Foment dels últims anys han estat motivades per la necessitat que els representants empresarials actuem en consonància al que ens demanen les empreses que representem. Durant els anys que porto de president, hem passat situacions molt delicades per al teixit empresarial: la crisi del 2008, períodes de manca de finançament, gestions administratives que afecten directament la dinàmica empresarial, pressió fiscal... I, per damunt de tot, la manca de diàleg i de negociació amb les administracions. Aquests són els temes que realment preocupen l’empresariat. És una llàstima que no comptem amb una patronal forta per a poder canviar algunes d’aquestes situacions.A la suspensió de l’autonomia a Catalunya se sumen els problemes per a la investidura d’un nou president de la Generalitat. Com està afectant aquest escenari d’incertesa a les empreses catalanes?

En primer lloc, s’ha de restablir la normalitat de les institucions catalanes. També cal que la situació política i social que vivim a Catalunya i Espanya es fonamenti en l’establiment d’una base per al diàleg, per part de tots els partits polítics, i es concentri en l’assoliment efectiu i real de pactes. Els representants empresarials volem ser agent actiu en la definició d’aquests acords. Per tant, insistirem a formar part en les reflexions i plantejaments de país que tinguin a veure amb àmbits empresarials.En termes de creixement, quins estan sent els resultats?


Les nostres empreses preveuen un 2018 semblant al 2017 si la situació s’estabilitza, i recordem que l’any passat l’economia catalana va aconseguir créixer fins i tot per sobre del nivell estatal o de la pròpia Unió Europea, tot i les dificultats que van suposar fets com l’atemptat perpetrat a l’agost a Barcelona i Cambrils i les conseqüències de l’1-O. A més, el 2017, Catalunya va liderar les exportacions espanyoles i va augmentar el volum d’exportacions un 9,3% respecte l’any anterior. Les perspectives per al 2018 són d’increment moderat.Semblen bones notícies.

Segons l’Informe de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), l’economia catalana creixerà per sobre de l’estatal durant el primer trimestre de 2018 i calcula que el PIB català augmentarà un 0,83%, sis centèsimes més que el global de l’Estat.Amb aquesta tendència, veu factible el retorn de les 3.200 empreses catalanes que als darrers mesos han traslladat la seu social a altres comunitats?

No s’han de condemnar les decisions empresarials individuals i lligades a un risc, perquè presumim que volen preservar la continuïtat de l’organització. Cada empresa ha d’adaptar-se perquè les circumstàncies externes influeixin el mínim possible en el nivell d’activitat i ocupació. D’altra banda, sembla que hi ha més preocupació per aquelles companyies que comuniquen el canvi de seu social o fiscal que no pas per aquelles que resten aquí, que són la gran majoria del teixit productiu. No pretenc restar importància a un fet que s’està donant, però si aquestes decisions s’expliquen bé, generaran confiança en comptes d’alarma. Si se’n desplacessin els centres productius, la preocupació seria més gran, però descartem que això pugui passar en un termini curt o mitjà.Com està reaccionant Cecot?


Quan el 6 d’octubre el Consell de Ministres va aprovar un paquet de mesures urgents en matèria de mobilitat d’operadors econòmics dins del territori nacional en forma de Reial Decret Llei 15/2017, vam entendre que lesionava els drets dels socis i accionistes. Així ho vam fer saber al ministre d’Economia en aquells moments, Luis de Guindos, considerant que aquests canvis tornaven a respondre a necessitats de determinades grans empreses en detriment del més de milió de societats mercantils espanyoles que veuen com els seus acords estatutaris fundacionals han quedat anul·lats. A més, vam tornar a demanar que es legisli tenint en compte el col·lectiu d’empreses majoritari del teixit empresarial, que són les petites i mitjanes empreses. Una opció hagués estat no incloure-les en l’abast del RDL.És al capdavant de la Xarxa Espanyola de Business Angels. Com es podria afavorir la inversió estrangera a Catalunya?


Catalunya és una regió industrialitzada, i part de la inversió estrangera del 2017 s’ha donat en aquest sector. Per això, infraestructures com ara el corredor ferroviari del Mediterrani i altres connexions amb ports i aeroports són cabdals per a fomentar-la. La salut de les xarxes de business angels és bona i la tendència és de creixement. Per tant, podem dir que tenim un ecosistema emprenedor, sobretot a Barcelona, que està funcionant molt bé, tot i que potser no té la visibilitat que caldria.Atès el clima polític imperant, considera que perilla la continuïtat d’esdeveniments internacionals com el Mobile World Congress?


Sincerament, no ho crec. Hem superat conjuntures econòmiques que han castigat la societat amb virulència i considero que el sector empresarial pot presumir de capacitat d’adaptació de les empreses i dels equips de treball en entorns desconeguts i nous paradigmes econòmics. Les entitats organitzadores o promotores d’esdeveniments com el MWC valoren aquesta actitud i visió del nostre teixit empresarial.Parlem ara d’una altra iniciativa: Reempresa, promoguda per Cecot, és un model d’emprenedoria que ha creat més de 4.000 llocs de treball.

Estem molt contents amb el resultat de l’equip de treball del Reempresa, i molt orgullosos del reconeixement que està tenint a nivell europeu. Recentment, hem rebut el Premi Europeu de Promoció Econòmica (EEPA) a la iniciativa que pretén millorar l’entorn empresarial. L’èxit del Reempresa radica en l’extensa xarxa d’entitats que hi col·laboren a tot el territori català, fruït d’una cooperació entre el sector públic i privat ben entesa i gestionada.Per aquelles persones que no coneixen el projecte, com el definiria?


Reempresa és un model d’emprenedoria i creixement empresarial, mitjançant el qual un nou emprenedor, el reemprenedor, pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, comprant-la íntegrament per a continuar-ne amb l’activitat i salvaguardar-ne així el patrimoni empresarial individual i col·lectiu sense haver de crear-la de zero. Des del 2011, any en què es va iniciar el projecte, el nombre de reempreses d’èxit arriba a les 1.600, generant una inversió induïda de més de 71 milions d’euros i salvaguardant més de 5.000 llocs de feina. Per sectors, el comerç representa un 35,2% del total de casos d’èxit, seguit pel sector de l’hostaleria i el sector serveis.Aquesta número d’Eix Professional gira al voltant de la indústria metal·lúrgica. Com empresari involucrat en aquest àmbit, com veu el futur d’aquest sector?


Podem dir que el sector metal·lúrgic està en bona forma i que el 2018 serà un bon exercici en general. La majoria de les empreses associades a la Unió Empresarial Metal·lúrgica, que actualment presideixo, preveu mantenir-ne les plantilles i consolidar-ne els nivells d’exportació. Durant el 2017, no s’ha experimentat cap davallada de l’activitat manufacturera i això fa preveure que el 2018 es mantindrà aquesta tendència.Per acabar, mirem cap al futur. Quins són els principals reptes que s’ha marcat Cecot per als propers anys?

El principal repte és la reflexió sobre el paper dels agents econòmics i socials en les decisions estructurals de la nostra societat. Temes com el fracàs escolar, la formació professionalitzadora de les persones, la situació de les pensions, la simplificació administrativa, les infraestructures, els elevats costos energètics, la R+D+i aplicada, l’equitat fiscal i la internacionalització són alguns dels aspectes que no hem deixat de vetllar davant les administracions.I en àmbits més concrets?


La Cecot és un instrument al servei de les empreses associades i continuarem desenvolupant el nostre paper. Recomanem a les empreses replantejar o integrar la innovació i la internacionalització a la seva estratègia. Tant les direccions com els equips de treball han de plantejar-se sortir de la zona de confort, després de confrontar el risc o els avantatges del present amb els del futur que s’ha de construir.Caldrà fer els deures, doncs.


Som davant de nous models econòmics i empresarials, i això requereix una gestió i un punt de vista diferents, adaptats als anomenats entorns VUCA: volàtils, incerts, complexos i ambigus. Aquesta tasca ja s’està produint a les empreses més grans i internacionalitzades, i cal que la part més gran del teixit productiu català, la petita i mitjana empresa, s’hi apliqui a fons. Afegiré que la transformació digital, que ens afecta transversalment, l’hem d’entendre i implementar amb agilitat i profunditat.

• eix professional